התמודדות פעילה מול מצבי לחץ, דחק ואי ודאות

בלילה שבין חמישי לשישי ה 12.6 התעוררנו ישראלים מוכי המלחמה להתראת פיקוד העורף מטורפת בעוצמתה שעצם שמיעתה מקפיצה את כל מנגנוני ה fight-flight-freeze (הלחם או ברח ) ההישרדותיים שלנו מהימים שהתמודדנו מול חיות טרף. ומאז נכלאנו אנו מרצוננו בבתינו שלנו צמודים למרחבים המוגנים, נטולי שליטה מתי והיכן ייפול השיגור הבא ומה יהיה היקף הפגיעה. הסגר הכפוי הזה מרצון זרק אותי לפברואר 2020 עם בואו של הישראלי הראשון שחזר חולה קורונה והדביק את באי הפיראט האדום באור יהודה , גם אז כחלק ממגיפה עולמית נסגרנו בבתים נותקנו מההקשרים החברתיים, ממקומות העבודה, ממערכות החינוך ומסתם חיי שגרה.

כאן וכאן רחפה מעלינו סכנת מוות ובעיקר הרבה הרבה לחץ, חוסר ודאות, חוסר אונים, אי ידיעה מתי זה יגמר.

המגיפה הייתה עולמית והביאה עימה טרנדים שלמים של עשייה ביתית

  • סידורי ארונות ומתקפת ניקיונות
  • בישול ביתי
  • אפיה ולחמי מחמצת
  • עבודת גינון
  • טיולי כלבים
  • ציור ואומנות
  • הזמנות באון ליין
  • חדרי כושר ביתיים

המשותף לכל אלה הוא הניסיון לעשות משהו אקטיבי, שמעסיק, נותן תחושת סיפוק, הצלחה, ומאפשר לנו להחזיר מעט שליטה לתוך כאוס של חוסר ודאות.

לעיתים הפעילות האקטיבית הזו משרתת עוד מטרות קיומיות כמו לעייף את הגוף, כדי להצליח לנוח, לישון, לחלום, לעבד את החרדה הקיומית דרך מנוחה לא טרופה.  

מחקרים בעולמות הפסיכולוגיה מראים כי מדובר באסטרטגית התמודדות . מחקר שפורסם כבר ב 2003 וכאילו צפה את עתיד מגיפת הקורונה נטר אז את התגובות של סטודנטים סיניים שהשתתפו במחקר בעת מגיפת ה SARS בבייג'ינג ובחן את השפעת מצב המגיפה על ההסתגלות הפסיכולוגית של אותם סטודנטים ( (תסמינים פסיכולוגיים, בריאות כללית נתפסת ושביעות רצון מהחיים). המחקר הוכיח את יעילותה של ההתמודדות הפעילה. התמודדות פעילה ניבאה באופן חיובי שביעות רצון מהחיים בעת שליטה בגורמי לחץ. מחקר נוסף שפורסם בדצמבר 2024 ועסק באסטרטגיות התמודדות למטופלי חרדה עולה כי פעילויות מבוססות פעילות כמו הליכה, כתיבה ביומן, ספורט וטיפול באמנות היו מועילים עבור חלק ממשתתפי מחקר שחוו חרדה ואי ודאות. 

אני קוראת לזה אסטרטגית ה doing, כי ישיבה בחוסר מעש וגלילה פסיבית בערוצי החדשות וברשתות רק מעלה את רף החרדה, תחושות הדחק. החדשות ממילא תגענה ואת האזעקות כנראה לא נפספס אז תתמקדו בעשייה כזו מארסנל הטרנדים של הקורונה. הנסיבות שונות. ויתכן גם ההשלכות ארוכות הטווח, אך ההשפעה על המוח שלנו ברמה הנקודתית המיידית די דומה וחובה עלינו להגן על הנפש.

סיטואציית ההמתנה מחזקת תחושת דחק וסטרס. במובן מסוים כולנו בהמתנה. המתנה לטראמפ שהפציץ, המתנה למלחמה שתסתיים, המתנה שישובו כולם …. אז בינתיים בואו נתרכז בעשייה, עשייה חיובית מקדמת, מחזקת ועוזרת לנפש לשרוד את הכאוס הרגשי הזה.    

מקורות מידע

https://www.apa.org/monitor/2021/11/lab-science-uncertainty

https://www.researchgate.net/publication/387372502

https://psycnet.apa.org/record/2011-09712-001

https://www.accenture.com/cl-es/insights/consumer-goods-services/coronavirus-consumer-behavior-research

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9111418/

https://medicine.umich.edu/sites/default/files/content/downloads/Behavioral-Activation-for-Depression.pdf

 

 

 

 



רוצים להתייעץ לגבי פרויקט ספציפי דברו אתנו ב
info@marketingpacer.co.il
שתפו את הפוסט אם אהבתם
לפוסט הבאלפוסט הקודם