בחודשים האחרונים המציאות הישראלית דומה עולה על כל דמיון וכאילו לקוחה מתוך ספרות בדיונית מלאה מרגלים, כוחות ביון, טובים ורעים ופצצות גרעיניות. בתוך הכאוס הענק הזה חשוב שכאזרחים נבין ונכיר את האירועים ההיסטוריים שהובילו לשלטון האיתולות המטורף באיראן  אז מה הקשר למבצע השפעה ? ואיך זה מתחבר לספינים תקשורתיים.

מיד תבינו

ספין הוא מניפולציה תקשורתית שמטרתה להטות את פרשנות הציבור לאירוע, לרוב כדי להסתיר כישלון, להסיט תשומת לב, או לשפר תדמית. ספין מאופיין ב :

  • הסחת דעת מנושא מרכזי על ידי הצפת נושא אחר.
  • מסגור מחדש של מידע שלילי כהישג או כהכרח.
  • שימוש במונחים רכים או חיוביים כדי לעדן מציאות קשה.
  • תזמון אסטרטגי של פרסום מידע כדי להשפיע על סיקור תקשורתי (למשל, ביום שישי בערב או בתקופת חגים).

נשמע מוכר? 

מבצע השפעה הוא התערבות סמויה, בדרכ של גופי ביון, שמטרתה להשפיע על דעת הקהל, התנהגות פוליטית או תוצאה מדינית במדינה זרה  מבלי לחשוף את מעורבות המבצע (גוף המודיעין). מדובר בפעולה שנועדה להשפיע על דעת קהל, ליצור כאוס פוליטי, ולהחליף שלטון. 

מרתק בהקשר הזה לספר את סיפורו של מבצע AJAX , מבצע שהוציאו לפועל ה CIA וגופי הביון הבריטים MI6 אי שם בשנת  1953 ותוצאותיו למרבה האימה שזורות במציאות היום יומית של אזרחי ישראל ואיראן גם 70 שנה מאוחר יותר, ללמדנו כי אנחנו יכולים לדעת איך זה מתחיל, אבל את ההשלכות ההרסניות, ארוכות הטווח רק ההיסטוריה תדע ללמד אותנו.  

מבצע AJAX  היה פעולה חשאית של ה-CIA בשיתוף עם המודיעין הבריטי (MI6) להפלת ראש ממשלת איראן הדמוקרטי המכהן מוחמד מוסאדק.  בשנת 1951 מוסאדק מלאים את תעשיית הנפט, שנשלטה ע"י בריטניה. ארה״ב ובריטניה חוששות לאבד שליטה על מאגרי הנפט האיראניים (הרבה כסף מעורב כאן) ומהשתלטות הסובביטים על מאגרי הנפט. על רקע זה יוצא לפועל מבצע AJAX, ב 1953 CIA ו MI6 מפעילים אמצעים סמויים כמו שוחד, תעמולה, הפגנות מבוימות והשחתת דעת קהל, כדי להפיל את מוסאדק.

  • הם משלמים לעורכי העיתונים הגדולים באיראן לכתוב כתבות מתלהמות נגד מוסדאק ולצאת נגדו
  • משלמים כספים למימון הפגנות מבוימות נגד השלטון
  • מקדמים תעמולה להפצת שקרים נגד מוסדאק לפגיעה בתדמיתו ומעמדו כשליט

התוצאה לא אחרה לבוא ובאוגוסט 1953 מוסאדק מודח והשאה מוחמד רזא פהלווי הוחזר לשלטון עם סמכויות מוחלטות, למעשה בתמיכת מערכי הביון האמריקאיים והבריטים , על רקע אינטרסים כלכליים, מופל משטר דמוקרטי ומוחזר שלטון אוטוקרטי, תוך דיכוי כל אופוזיציה, באכזריות רבה ובתמיכה של מנגנוני הביון המערביים, בעלי האינטרס לשמר את שלטונו הפרו מערבי של השאה.

המשטר העריץ של השאה, החוב הלאומי, ההתקרבות למערב, הניכור וחיי הרהבתנות של השאה מול הציבור העובד, מעמד הביניים והציבור השמרן ודתי במדינה, הובילו למהלכה של המהפכה האיראנית, שגרמה להדחתו של השאה בסוף שנות ה-70. המבצע של ה CIA הביא לאובדן הדמוקרטיה באיראן, להקמת שלטון דיקטטורי של השאה, ולבסוף למהפכה אסלאמית שמובילה את איראן עד היום. הזיכרון של ההתערבות הזרה הוא עדיין שורש מרכזי בעוינות האיראנית כלפי המערב, במיוחד ארה"ב. והוא אחד הגורמים לפגיעה ממושכת ביציבות הפוליטית והאמון במוסדות דמוקרטיים.

מבצעי ההשפעה של ה CIA בשנות ה 50 באיראן ובגוואטמלה בניהול האחים Dulles האמריקאיים, היו דוגמה מובהקת לכישלון קולוסלי. האינטרס המוביל היה הרצון לשמר את המבנה הכלכלי ומעמד התאגידים הכלכליים הגדולים. בסדר העולמי הזה מדינות מפותחות שלטו על משאבי הטבע של מדינות מתפתחות. אם קוראים את המסמכים של ה CIA מאותם שנים 1952-1953, אין באמת חשש לקומוניזם, כמו שהוצג לציבור. הרעיון היה שליטה של חברות בריטיות אמריקאיות וצרפתיות במאגרי הנפט האיראניים, דגל הקומוניזם היה טיעון נוח מול הציבור האמריקאי פנימה. מבצעי ההשפעה הללו נודעו לשמצה והפילו משטרים דמוקרטיים נבחרים, בשם אינטרסים כלכליים של ארה"ב .

חזרה ל 2025 . דולנד טראמפ הנשיא האמריקאי הנבחר, המודד כל מהלך פוליטי מדיני, בעיניים כלכליות של איש עסקים ובעל אינטרסים לא מבוטלים במדינות המפרץ הפרסי, האיש שנושא עיניו לפרס נובל וחילוץ כלכלי מרשים בכסף הסעודי והקאטרי מלהטט בפוסטים ברשתות החברתיות בבניית נרטיב, שההבדל היחיד בינו לבין מבצעי הCIA הוא אי הסתרת המעורבות הישירה. אם יש קו מפריד בים התקופות הוא שב 2025 הכל בחוץ בצורה כזו או אחרת. טראמפ אשף המדיה מבין זאת היטב וקובע את סדר היום במניפולצית ציוציו.

כאן נכנס לתמונה המוח האנושי, שלמרות שהוא יודע ומבין בצורה רציונלית, את מטרות המהלך, הוא עדין מושפע ממהלכים תקשורתיים ומפוסטים ברשתות חברתיות, בודאי שהללו מגיעים מהנשיא טראמפ בכבודו ובעצמו.

אפילו כשאנשים מודעים לניסיונות מניפולציה רגשית ברשתות חברתיות, הם עדיין מגיבים ומושפעים מפוסטים כאלה, וזאת בשל מספר מנגנונים פסיכולוגיים ונוירולוגיים, כמו ניצול הטיות קוגנטיביות כמו הטית אישור ( נטייה לקבל את מה שאני מכלתחילה חשוב ומאמין בו) והטיית השליליות המעוררת רגש של פחד. אימות חברתי באמצעות לייקים, תגובות ושיתופים, שמפעילים את מערכת הגמול במוח (דופמין). חדרי הדהוד שמחזקים אמונות ותגובות רגשיות קיימות, מה שמקשה לשבור את מעגל המניפולציה, 

אפילו שאנחנו מבינים כי הפרובוקציה נועדה לייצר תהודה רחבה, להשפיע על דעת הקהל הישראלית ולייצר אקלים מתאים שמשרת אינטרסים. עדין היכולת שלנו לנטרל את ההשפעה הרגשית העמוקה שלה עלינו היא חלקית, אם בכלל קיימת.

המניפולציה שנעשתה על העם האיראני, בעידן אחר הרבה פחות מתוחכם מימינו אנו , דנה אותו בדיעבד, לשרשרת אירועים אומללה, שהובילה לשלטון דיקטטורי וגזר דין של חיי עוני, דיכוי ועריצות כבר מעל 70 שנה.

תפקידנו לשאול, לחשוב, לבחון את התמונה המלאה , להבין מהי מפת האינטרסים, ולא להיגרר אחרי ספינים או מבצעי השפעה !.

 

https://www.pbs.org/newshour/world/in-first-cia-acknowledges-1953-coup-it-backed-to-overthrow-leader-of-iran-was-undemocratic

https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/iran/2019-02-11/irans-1979-revolution-revisited-failures-few-successes-us-intelligence-diplomatic-reporting

https://nsarchive2.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB126/index.htm https://edition.cnn.com/2025/06/18/middleeast/us-toppled-iranian-government-before-hnk-intl

https://www.cia.gov/readingroom/docs/the%20central%20intelligence%20%5B15369853%5D.pdf

https://webstat.net/guides/emotional-manipulation-and-misinformation-exploiting-fear-and-anger/

https://listen-hard.com/psychology-and-the-law/psych-manipulation-social-media/



רוצים להתייעץ לגבי פרויקט ספציפי דברו אתנו ב
info@marketingpacer.co.il
שתפו את הפוסט אם אהבתם
לפוסט הבאלפוסט הקודם